خوراکیها
خواص جوانههای خوراکی 20اسفند-93
خواص جوانههای خوراکی 20اسفند-93
مصرف جوانههای خوراکی چند سالی است که به عنوان گزینه غذایی سالم بسیار رایج شده است.شناخت بیشتر فواید سلامتی بخش و ارزش غذایی جوانههای خوراکی باعث شده است تا این مواد علاوه بر منازل، در صنایع غذایی، رستورانها و گروههایی همچون گیاه خواران و ورزشکاران مورد اقبال واقع شود.دکتر سید مهدی شادنوش، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در این خصوص اظهار داشت: با شیوع بیماریهای مزمن مانند اختلالات قلبی - عروقی و فشار خون بالا، تهیه وعدههای غذایی حاوی جوانههای خوراکی مورد توجه واقع شده است.
«شاد نوش» اظهارداشت: افزودن جوانههای خوراکی از جمله جوانه عدس، نخود، گندم و لوبیا میتواند گزینه بسیار عالی برای دست یابی به اهداف یاد شده باشد.وی ادامه داد: فرایند جوانه زدن باعث تغییر آنزیمهای موجود در دانهها، سهولت بیشتر هضم آنها، افزایش زیست دسترسی پروتئینها و آمینو اسیدهای ضروری، ویتامینهایی همچون ویتامینهای گروه B (بی)، ویتامین C (سی)، فیبر و مواد معدنی میشود.
«شادنوش» اضافه کرد: همچنین با توجه به وزن این مواد غذایی، آنها منابع غنی و با دانسیته (غلظت) بالایی از نظر دارا بودن ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها به شمار میآیند.
*میزان و نوع مصرف جوانههای خوراکی
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: جوانهها نیز مانند سایر مواد و گروههای غذایی باید بطور متناسب و در تعادل با سایر مواد غذایی استفاده شوند؛زیرا کاهش و افزایش بیش از حد مصرف هر ماده یا گروه غذایی میتواند در دریافت و جذب سایر مواد اختلال ایجاد کند.وی، مصرف حدود نصف فنجان از جوانهها بصورت روزانه را توصیه کرد و گفت: بهتر است جوانهها بصورت خام و تازه استفاده شود. همچنین میتوان جوانهها را به همراه سالاد، ساندویچ و اسنکها، بین روز مصرف کرد و یا آنها را پس از پایان پخت به غذاهایی مانند سوپ و املت اضافه کرد.متخصص تغذیه و رژیم درمانی همچنین دربخش دیگری از سخنانش، گفت: بطور کلی خواص جوانهها تفاوتهای عمده و چشمگیری با یکدیگر ندارد ولی ممکن است تفاوتهای جزیی بین آنها وجود داشته باشد به عنوان مثال هر یکصد جوانه لوبیا قرمز در مقایسه با یکصد گرم جوانه عدس، نخود و گندم، انرژی کمتر اما ویتامین C (سی) بیشتر دارد.
«شادنوش» افزود: همچنین جوانه عدس دارای آهن بیشتر، جوانه نخود، کلسیم بیشتر و جوانه گندم، روی بیشتری نسبت به سایر انواع جوانهها دارد.
*اثر جوانههای خوراکی در درمان بیماریها
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: نقش عمده جوانهها مانند بسیاری دیگر از موادغذایی در درجه اول، از ابتلا به بیماریهای مزمن پیشگیری میکنند.ضمن اینکه جوانههای خوراکی به علت محتوی با کیفیت مواد مغذی، گزینه عالی برای گنجاندن در رژیم غذایی روزانه به شمار میآیند.
«شادنوش» افزود: جوانههای خوراکی میتوانند در شرایطی مانند رشد در دوران نوجوانی، بارداری و یا بیمارانی چون موارد سوختگی که به جایگزینی سریع بافتها نیاز دارند، اثرات مثبتی داشته باشند.
*جوانههای خوراکی به صورت تازه استفاده شوند
متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار داشت: بهتر است مانند سایر انواع گیاهان،این گروه از مواد غذایی نیز بصورت تازه و پیش از بروز کهنگی و علایم فساد مورد استفاده قرار گیرد.
«شادنوش» افزود: فرایندهای مختلف مانند خشک کردن اگرچه میتواند فساد مواد یاد شده را به تاخیر اندازند اما ممکن است محتوی و اثر بخشی برخی مواد مغذی را تغییر دهند.
*موارد منع استفاده از جوانههای خوراکی
وی ادامه داد: بطور کلی منعی برای استفاده از جوانههای خوراکی وجود ندارد مگر در شرایط خاص ؛مثلا فرد به یک نوع از غلات یا حبوبات مانند باقلا حساسیت داشته باشد که در این صورت بهتر است از مصرف جوانه خودداری شود.
«شاد نوش» اظهارداشت: افزودن جوانههای خوراکی از جمله جوانه عدس، نخود، گندم و لوبیا میتواند گزینه بسیار عالی برای دست یابی به اهداف یاد شده باشد.وی ادامه داد: فرایند جوانه زدن باعث تغییر آنزیمهای موجود در دانهها، سهولت بیشتر هضم آنها، افزایش زیست دسترسی پروتئینها و آمینو اسیدهای ضروری، ویتامینهایی همچون ویتامینهای گروه B (بی)، ویتامین C (سی)، فیبر و مواد معدنی میشود.
«شادنوش» اضافه کرد: همچنین با توجه به وزن این مواد غذایی، آنها منابع غنی و با دانسیته (غلظت) بالایی از نظر دارا بودن ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها به شمار میآیند.
*میزان و نوع مصرف جوانههای خوراکی
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: جوانهها نیز مانند سایر مواد و گروههای غذایی باید بطور متناسب و در تعادل با سایر مواد غذایی استفاده شوند؛زیرا کاهش و افزایش بیش از حد مصرف هر ماده یا گروه غذایی میتواند در دریافت و جذب سایر مواد اختلال ایجاد کند.وی، مصرف حدود نصف فنجان از جوانهها بصورت روزانه را توصیه کرد و گفت: بهتر است جوانهها بصورت خام و تازه استفاده شود. همچنین میتوان جوانهها را به همراه سالاد، ساندویچ و اسنکها، بین روز مصرف کرد و یا آنها را پس از پایان پخت به غذاهایی مانند سوپ و املت اضافه کرد.متخصص تغذیه و رژیم درمانی همچنین دربخش دیگری از سخنانش، گفت: بطور کلی خواص جوانهها تفاوتهای عمده و چشمگیری با یکدیگر ندارد ولی ممکن است تفاوتهای جزیی بین آنها وجود داشته باشد به عنوان مثال هر یکصد جوانه لوبیا قرمز در مقایسه با یکصد گرم جوانه عدس، نخود و گندم، انرژی کمتر اما ویتامین C (سی) بیشتر دارد.
«شادنوش» افزود: همچنین جوانه عدس دارای آهن بیشتر، جوانه نخود، کلسیم بیشتر و جوانه گندم، روی بیشتری نسبت به سایر انواع جوانهها دارد.
*اثر جوانههای خوراکی در درمان بیماریها
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: نقش عمده جوانهها مانند بسیاری دیگر از موادغذایی در درجه اول، از ابتلا به بیماریهای مزمن پیشگیری میکنند.ضمن اینکه جوانههای خوراکی به علت محتوی با کیفیت مواد مغذی، گزینه عالی برای گنجاندن در رژیم غذایی روزانه به شمار میآیند.
«شادنوش» افزود: جوانههای خوراکی میتوانند در شرایطی مانند رشد در دوران نوجوانی، بارداری و یا بیمارانی چون موارد سوختگی که به جایگزینی سریع بافتها نیاز دارند، اثرات مثبتی داشته باشند.
*جوانههای خوراکی به صورت تازه استفاده شوند
متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار داشت: بهتر است مانند سایر انواع گیاهان،این گروه از مواد غذایی نیز بصورت تازه و پیش از بروز کهنگی و علایم فساد مورد استفاده قرار گیرد.
«شادنوش» افزود: فرایندهای مختلف مانند خشک کردن اگرچه میتواند فساد مواد یاد شده را به تاخیر اندازند اما ممکن است محتوی و اثر بخشی برخی مواد مغذی را تغییر دهند.
*موارد منع استفاده از جوانههای خوراکی
وی ادامه داد: بطور کلی منعی برای استفاده از جوانههای خوراکی وجود ندارد مگر در شرایط خاص ؛مثلا فرد به یک نوع از غلات یا حبوبات مانند باقلا حساسیت داشته باشد که در این صورت بهتر است از مصرف جوانه خودداری شود.
ب