چيپس بد است، چيپس خانگي بدتر!

دانستني‌ها
چيپس بد است، چيپس خانگي بدتر!
12اذر-93
مدتي است در برخي فروشگاه‏هاي سطح شهر چيپس‏هايي به نام چيپس‏هاي خانگي در بسته ‏بندي ‏هاي شفاف به فروش مي‏رسد كه علاوه بر قيمت پايين‌تر، به‌دليل ايجاد حس نوستالژيك در بچه‏‌هاي ديروز، طرفداران زيادي دارند اما چرا با وجود توصيه‏‌هاي متخصصان در همان سال‏ها مبني بر اينكه بسته ‏بندي چيپس در نايلون‏هاي شفاف مضر و سرطانزاست، بار ديگر شاهد عرضه اين محصول در بسته ‏بندي‏هاي شفاف هستيم؟ به‌خصوص كه مصرف چيپس يا سيب ‏زميني‏ سرخ‌كرده به اندازه كافي مضر است؛ چه برسد به اينكه بسته ‏بندي نامطلوبي هم داشته باشد! براي آشنايي بيشتر با زيان اين فرآورده غذايي سايت سلامت با دكتر محمدحسين عزيزي، دبير انجمن صنايع غذايي كشور و مديرگروه صنايع غذايي دانشگاه تربيت مدرس گفت‌وگويي انجام داده كه در پي مي‌آيد:
*مهم‌ترين مشكل چيپس‏هايي كه خانگي تهيه مي‏شوند، چيست؟
چيپس از سرخ شدن ورقه‏‌هاي بسيار نازك سيب‏ زميني در روغن بسيار داغ تهيه مي‏شود. روغني كه با حرارت بسيار زياد گرما مي‌‏بيند، تركيب‌هاي مضر و سرطانزا توليد مي‏كند كه مصرف آن براي سلامت انسان بسيار خطرناك است. اين روغن بايد پس از چند بار استفاده، دور ريخته و روغن جديدي براي تهيه چيپس‏هاي جديد استفاده شود. كارخانه‌هاي موادغذايي صنعتي با برندهاي معروف كه مستمر تحت نظارت بازرسان بهداشت مواد غذايي قرار مي‏گيرند، معمولا خود را ملزم مي‏دانند روغن‏ را پس از چند بار استفاده، حتما عوض كنند اما اين كار در مورد چيپس‏هاي خانگي كه نام و نشاني ندارند و در كارگاه‏هاي زيرزميني و دور از چشم بازرسان بهداشت محيط يا بهداشت موادغذايي تهيه مي‏شوند، انجام نمي‏گيرد. بارها كارگاه‏هايي را ديده ‏ايم كه به‌صورت مخفي اقدام به تهيه موادغذايي مختلف از جمله چيپس مي‏كردند و روغن مصرفي آنها كاملا تيره رنگ شده بود. كاملا مشخص است كه اين افراد فقط به فكر منافع اقتصادي خود هستند و سلامت مردم برايشان اهميتي ندارد. به همين دليل در صورت تمايل فقط بايد چيپس‏ها يا مواد غذايي نام و نشان‏دار كه در كارخانه‌هاي صنعتي مواد غذايي تهيه شده ‏اند، خريد. *بسته ‏بندي شفاف يا غيرشفاف چه نقشي در سلامت چيپس‏ها دارند؟ بيشتر چيپس‏هاي خانگي بسته ‏بندي شفاف دارند. وقتي اين بسته‏ بندي‏ها در معرض نور آفتاب قرار مي‏گيرد، روغن داخل ورقه‏‌هاي سيب‏ زميني بيشتر پراكسيد مي‏شود و تركيب‌هاي مضر بيشتري توليد مي‏كند. هرچند بسته ‏بندي‏هاي غيرشفاف هم نبايد در معرض نورآفتاب قرار بگيرند زيرا آنها هم دچار مشكلاتي خواهند شد اما اين زيان‌ها به مراتب كمتر از بسته ‏بندي‏هاي شفاف است. به‌طور كلي بايد از خريدن تمام مواد غذايي‌اي كه به هر دليل خارج از مغازه و در معرض نورآفتاب قرار گرفته ‏اند، خودداري كرد، فرقي هم نمي‏كند ماده غذايي چيپس و پفك باشد يا شيشه ‏هاي آب معدني، نوشابه و... چون به هر حال همه اين مواد به نحوي دچار تغييراتي مي‏شوند كه سلامت را به خطر مي‏اندازد.
*چيپس‏هاي خانگي چه مشكل ديگري مي‏توانند داشته باشند؟
اگر دقت كرده باشيد مي‌بينيد روي بسته‏‌هاي چيپس‏هاي خانگي هيچ نام و نشاني از ميزان نمك، روغن، كالري و... نوشته نشده است زيرا هيچ آزمايشگاهي وجود نداشته كه بتواند ميزان مواد موجود در مثلا 100 گرم چيپس را اندازه‏ گيري كند. تنها مشخصه‏‌اي كه مي‏توان روي برخي از اين بسته‏ بندي‏ها ديد، تاريخ توليد است كه آن هم معلوم نيست درست باشد. به نظر مي‏رسد عاملي كه باعث مي‏شود مردم براي خريد اينگونه محصولات اقدام كنند، قيمت ارزان‌تر آنها نسبت به انواع صنعتي است در حالي كه عوارض آنها به مراتب بيشتر خواهد بود. بهترين كار اين است كه چيپس موردنياز خود را در خانه تهيه كنيد زيرا هم از سالم بودن روغن آن اطمينان داريد و هم آن را بيش از حد شور نمي‏كنيد.
*براي تهيه چيپس در منزل چه نكته‌هايي را بايد رعايت كرد؟
مهم‌ترين نكته اين است كه مراقب باشيد روغن در اثر حرارت زياد نسوزد و پس از 2 تا 3 بار مصرف دور ريخته شود. اگر براي مزه ‏دار كردن چيپس‏ها قبل از سرخ شدن، به سيب ‏زميني‏‌ها افزودني مي‌زنيد، بايد روغن را پس از استفاده دور بريزيد زيرا ممكن است افزودني‏ها در روغن بسوزند. بعد از اينكه ورقه‏‌هاي سيب‏ زميني سرخ شدند، مي‏توانيد آنها را ابتدا در صافي و سپس در دستمال‏هاي مخصوص آشپزخانه يا كاغذهاي جذب‏‌كننده روغن بريزيد تا روغن اضافه آنها تا حد امكان گرفته شود.
*آيا مي‏توان به چيپس‏ها نمك نزد و آنها را فقط ترد تهيه كرد؟
مي‏توان اين كار را انجام داد اما در صنعت براي افزايش رضايتمندي مشتري از طعم و مزه چيپس و اسنك‏ها، به آنها نمك و افزودني مي‌زنند. افرادي كه تمايلي به مصرف نمك ندارند مي‏توانند آن را در خانه تهيه كنند.
*اگر چيپس‏ها در معرض هوا قرار بگيرند، دچار مشكل مي‏شوند؟
بهتر است چيپس‏ را در بسته‏‌هاي كوچك و در حد نياز خريداري كرد اما اگر بسته بزرگي خريديد و بازش كرديد، آن را 3-2 روزه مصرف كنيد. بهترين مكان براي نگهداري بسته‏‌هاي باز چيپس، جاي خشك و خنك است.
*اينكه مقدار زيادي از بسته‏ بندي‏هاي چيپس‏هاي صنعتي از هوا تشكيل شده است، علت خاصي دارد؟
نبايد اينگونه باشد. اين كار براي حجم دادن بسته‏‌هاي چيپس انجام مي‏شود كه كار درستي نيست و نوعي تقلب محسوب مي‏شود.