فست فودهاي مضر در سفره خانوارهاي ايراني، چه بايد كرد؟

تغيير عادات غذايي مردم
فست فودهاي مضر در سفره خانوارهاي ايراني، چه بايد كرد؟
 12مهر-93
شبهاي تهران را چراغ رستورانها و اغذيه فروشي‌ها روشن مي‌كند.از پايين شهر تا بالاي شهر ,در گوشه و كنار هر خيابان فرعي يا اصلي رستوراني را مي‌بيني كه مملو از جمعيت است.در اين ميان فست فود فروشي‌ها بيشترين سهم را در ميان اين رستورانهاي شلوغ دارند.پيتزا,انواع برگرها,هات داگ و...به يك عادت غذايي براي مردم ما تبديل شده است. عادت غذايي كه نه تنها براي سلامت مردم مشكل ساز است بلكه مي‌رود تا فرهنگ غذايي مردم را به طور كامل تغيير دهد. البته زندگي ماشيني امروز و مشغله زياد مردان و زنان ايراني هم باعث شده انواع غذاهاي آماده و نيمه آماده در ميان خانواده‌ها باب شود.اين در حالي است كه كودكان امروز به مواد غذايي مفيد علاقه‌اي نشان نمي‌دهند و تنها فست فودهاي پر ضرر و ضد سلامت را مي‌پسندند. ميوه‌ها و سبزي‌ها هم رفته رفته مي‌رود از عادات غذايي ايراني‌ها حذف شود و همه اين‌ها هم نتيجه‌اي نخواهد داشت جز بروز بيماري‌هاي مختلف. اين مساله آنقدر رنگ وبوي جدي به خود گرفته كه رئيس مركز مديريت بيماري‌هاي غيرواگير وزارت بهداشت ضمن تشريح استراتژي‌هاي وزارت بهداشت براي ارتقاي سلامت محصولات غذايي و كاهش مرگ‌هاي زودرس در عين حال بر لزوم برچسب‌گذاري محصولات غذايي تاكيد كرده و گفته: مردم بايد با يك نگاه متوجه شوند كه ماده غذايي مصرفي آنها مفيد است يا خير. تغذيه نادرست از جمله مصرف انواع فست‌فودها، طبخ غذا با مايكروفر، نخوردن به‌موقع و با آرامش غذا، باعث بروز بيماري‌هاي داخلي گوارش، كليه، قلب و عروق مي‌شود. در عصر حاضر با توجه به تغيير سبك زندگي، تغييراتي در تغذيه افراد به وجود آمده كه اين موضوع منجر به بروز انواع بيماري‌ها و شيوع آنها شده است.
رئيس مركز مديريت بيماري‌هاي غيرواگير وزارت بهداشت، تغذيه ناسالم را از عوامل خطر بيماري‌هاي غيرواگير خوانده و گفته: يكي از شاخص‌هاي جهاني مصرف روزانه پنج نوبت ميوه و سبزي است. اين درحالي است بر اساس نتايج پيمايش انجام شده در سال 90، در كشور ما 88 درصد و معادل 47 ميليون نفر اين شاخص را رعايت نمي‌كنند. "بهزاد دماري" ضمن اشاره به "كم‌تحركي" به عنوان ديگر عامل خطر بيماري‌هاي غيرواگير افزوده: بر اساس نتايج پيمايش انجام شده، 33 درصد جمعيت كشور كم‌تحركند و اين روند رو به افزايش است. يكي از مشكلات ديگر بحث اضافه وزن در افراد است. در سنين 15 تا 64 سال، 24 تا 25 ميليون نفر يعني حدود 50 درصد اين سن دچار اضافه وزن هستند. كم تحركي كه باز هم وقتي با الگوي بد غذايي تلفيق شود، نتيجه‌اي جز چاقي، افزايش فشار خون، افزايش كلسترل و در نهايت مرگ و مير بر اثر سكته قلبي و بيماري‌هاي عروقي ندارد. به همين دليل است كه اصلاح الگوي غذايي بايد بسيار بسيار مورد توجه مسئولين در وزارت بهداشت قرار گيرد تا شايد بتوان با اصلاح عادات غذايي، گام مهمي در كاهش بيماريها‌ي غير واگير در كشور كه در اثر عادات بد غذايي به وجود آمده است، برداشت.