دوستداران كله‌ پاچه بخوانند!

 دانستني‌ها 
دوستداران كله‌ پاچه بخوانند! 20مهر-93
كله‌پاچه، يكي از غذاهاي سنتي منطقه خاورميانه و قفقاز جنوبي است. روش طبخ آن در كشورهاي مختلف تقريبا مشابه است. در كشور ايران و تركيه اين غذا با نام كله پاچه، در كشورهاي عربي با نام پاچه و در ارمنستان، آذربايجان و گرجستان با نام "خاش" مطرح است.
كله پاچه كه از پختن سر، دست و پاي گوسفند تهيه مي‌گردد، از بخش‌هاي مختلفي چون بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت، صورت و پاچه تشكيل شده است. اين غذا با واحد شمارش دست بكار مي‌رود و هر دست كله پاچه شامل يك كله و چهار پاچه است. شايان ذكر است كه آب اين غذا نيز بعنوان پيش غذا به همراه نان خورده مي‌‌شود.
*خواص متمايز كله‌پاچه
كله‌پاچه غذايي پرانرژي و با كيفيت پروتئين بالا محسوب مي‌شود. پروتئين موجود در آن براي رشد و ترميم بسياري از بافت‌‌هاي بدن مفيد است. زبان گوسفند سرشار از ويتامين‌‌هاي گروه
B بخصوص ويتامين 12 B مي‌‌باشد كه اين ويتامين‌ها نقش‌هاي مفيد زيادي براي بدن دارند. بعنوان مثال ويتامين 12 B، در خونسازي و عملكرد سيستم عصبي نقش دارد.
پاچه گوسفند داراي طبع سرد است و خواصي چون رقيق كنندگي خون، ملين، التيام دهنده زخم‌‌هاي داخلي و افزايش دهنده شير مادر را دارد. اين غذا حاوي ماده مغذي به نام كوآنزيم
Q10 است. كوآنزيم Q10 بعنوان يك آنتي‌اكسيدان قوي است كه از طريق دفع مواد مضر توليد شده در بدن در نتيجه فرايند‌‌هاي متابوليكي مختلف و جلوگيري از آسيب سلول‌ها نقش مهمي‌‌را ايفا مي‌كند. همچنين استحكام عملكرد سلول، تحريك سيستم ايمني، بهبودي و كنترل بيماري‌هاي فشار خون، سكته قلبي، پاركينسون، انواع سرطان و غيره از ديگر نقش‌هاي كوآنزيم Q10 مي‌باشد.
*مضرات كله پاچه!!!!
كله پاچه با وجود دارا بودن پروتئين و ويتامين‌ها، سرشار از كلسترول و اسيدهاي چرب مضر است. كلسترول چربي است كه خاصيت رسوب كردن در عروق خوني بدن را داشته و در كنار ساير عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگي رگ شده و زمينه‌ساز بروز بيماري‌‌هاي قلبي- عروقي، سكته و بسياري ديگر از بيماري‌‌هاي مزمن مي‌شود. شايان ذكر است كه در ميان قسمت‌‌هاي مختلف كله پاچه، مغز گاو و گوسفند محتواي كلسترول بيشتري دارند. به گونه‌اي كه مغز گوسفند به‌ اندازه 8 زرده تخم مرغ كلسترول دارد و جزء مواد غذايي بسيار پرچرب محسوب مي‌‌شود. از اين رو كساني كه چربي خون بالايي دارند، كلسترول و اسيد اوريك خونشان بالا است و مبتلا به نقرس و ناراحتي كليوي هستند، بايد از مصرف بي‌رويه كله‌پاچه اجتناب كنند. بر‌خلاف تصور عمومي‌ كه كله پاچه را براي افرادي كه ناراحتي‌‌هاي مفصلي و آرتريت دارند، مفيد مي‌‌دانند، محتواي بالاي چربي‌‌هاي اشباع و ترانس موجود در كله پاچه فرايندهاي التهابي موجود در اين بيماران را بدتر كرده و توصيه نمي‌‌گردد.
*كلام آخر
با در نظر گرفتن اينكه اخيرا تغييراتي از جمله مصرف بي‌رويه غذاهاي آماده كه محتواي چربي، قندهاي تصفيه شده و نمك بالايي دارند، كاهش فعاليت فيزيكي و غيره در شيوه زندگي افراد رخ داده است و اين تغييرات زمينه‌ساز بروز بسياري از بيماري‌‌هاي مزمن شده‌اند از اين رو رعايت رژيم غذايي صحيح از طريق افزايش مصرف سبزي‌‌ها و ميوه‌‌هاي تازه و غلات كامل سبوسدار و كاهش مصرف گوشت‌‌هاي قرمز و مواد غذايي پرچرب، مفيد خواهد بود. مصرف بي‌رويه كله پاچه بخصوص در مناطق سنتي كه عادت به مصرف هفتگي اين غذا دارند بدليل مضراتي كه ذكر شد توصيه نمي‌‌گردد.