خوراكي‌ها آشنايي با خواص "تمشك"

خوراكي‌ها
آشنايي با خواص "تمشك"
22مرداد-93
تمشك ميوه‌اي شبيه شاه توت و توت فرنگي است و به رنگ زرد يا سرخ مايل به سياه يافت مي‌شود. ميوه تمشك ترش مزه بوده و به صورت خام يا پخته، شربت، كمپوت و... خورده مي‌شود. بوته تمشك در مناطق گرم و مرطوب، در جنگل‌ها و صحراها مي‌رويد و گاهي آن را مي‌كارند. نام‌هاي ديگر تمشك، توت وحشي و سه گلي است. ساقه‌هاي تمشك نرم و به رنگ قرمز و داراي خارهاي دراز است. برگ‌هاي آن متفاوت و بيضي شكل و اطراف آن كنگره كنگره و به شكل دندانه‌هاي اره‌اي است. گل‌هاي تمشك به رنگ‌هاي سفيد، صورتي يا به صورت خوشه در ماه‌هاي مرداد پديدار مي‌شود و تا مهر دوام مي‌آورد. قسمت‌هاي مورد استفاده بوته تمشك عبارتند از: ميوه، برگ، تخم، دانه و گل. 
خواص
1- جوشانده 25 گرم از برگهاي تمشك در يك ليتر آب براي درمان انسداد مجاري ادرار مفيد است.
2- تمشك سرشار از ويتامين‌هاي
C وK است و داراي خواص خنك، نرم كننده و ضد اسكوربوت مي‌باشد.
3- تمشك خون را تصفيه مي‌كند و براي كساني كه به روماتيسم مبتلا هستند، بسيار مفيد است.
4- تمشك يبوست مزاج را معالجه مي‌كند.
5- تمشك براي تسكين درد سودمند است، زيرا تمشك داراي اسيد سالسيليك مي‌باشد.
6- تمشك خون را قليائي مي‌كند و قند آن براي مبتلايان به مرض قند مفيد است.
7- شربت تمشك براي بيماران مبتلا به سرخك و مخملك تجويز شده است. 
8- تخم و دانه‌اي كه درتمشك وجود دارد، اغلب با دندان نيز خرد نمي‌شود، ولي وقتي خورده شود درمعالجه يبوست و خشكي مزاج به طور طبيعي بسيارمؤثر است و سبب مي‌شود كه يبوست به كلي رفع گردد. 
9- شربت تمشك، مخلوط با آب براي رفع تب تجويز شده است.
10- خوردن تمشك براي مبتلايان به مرض قند(ديابت)، تبهاي صفراوي، التهاب مجاري ادرار، گلو درد(آنژين) مفيد است. 
11- جوشانده 20 تا 50 گرم گل تمشك يا برگ تمشك در يك ليتر آب براي درمان ترشحات زنانگي، خونريزي در فواصل قاعدگي، اخلاط خوني، وجود خون در ادرار، گريپ، گرفتگي صدا، آب آوردن نسوج و بيماري‌هاي پوستي اثر شفا بخش دارد. جوشانده را بعد از هر وعده غذا يك استكان مي‌خورند. 
12- جوشانده گل يا برگ تمشك(به روشي كه گفته شد) در استعمال خارجي براي درمان زخم‌هاي دهان، ورم لثه، درد گلو و ورم لوزه‌ها بكار مي‌رود و بيمار با غرغره كردن اين جوشانده دهان را مي‌شويد. 
13- جوشانده برگ تمشك اسهال و ورم روده را معالجه مي‌كند، بدين منظور بايد 40 تا 50 گرم برگ خشك تمشك را در يك ليتر آب سرد بخيسانيد و به مدت 10 دقيقه آن را جوشانده و سپس بگذاريد 10 دقيقه دم بكشد. پس از صاف كردن، روزي سه بار، هر بار يك فنجان آن را بين غذاهاي اصلي بنوشيد. 
14- جوشانده فوق براي تسكين درد معده از هر نوع كه باشد مانند ترشي معده، نفخ و گاز شكم و تشنج معده مؤثر است.
15- خوردن جوشانده برگ تمشك به مقدار 3 تا 4 فنجان در روز و بين غذاهاي اصلي، بند آوردن ادرار را معالجه مي‌كند وبهترين دارو بر ضد درد كيسه مثانه است. 
16- اگر 40 تا 50 گرم برگ خشك تمشك را در يك ليتر آب بريزيد و آن را به مدت 5 تا 10 دقيقه جوشانده و پس از 10 دقيقه دم كشيدن و صاف كردن آن، به مقدار 3 فنجان در روز بين غذاهاي اصلي بنوشيد، دردهاي نقرسي و بسياري از انواع رماتيسم را آرام مي‌كند. 
17- اگر 100 گرم برگ خشك تمشك را به مدت 10 دقيقه بجوشانيد و پس از دم كشيدن و صاف كردن آن را به عنوان محلول شستشو براي شستن بيماري برفك، جوش‌هاي صورت و يا هر نوع تحريكات ديگر پوست به كار ببريد، اثر شفابخش دارد. 
18- تمشك داراي خاصيت ضد عفوني كننده است.
19- تمشك به علت دارا بودن ويتامين‌هاي
C وK براي اوره و فشار خون مفيد است. 
20- براي معالجه كك و مك، ابتدا صورت را خوب بشوئيد و سپس ورقه نازكي از تمشك به مدت يك ساعت روي صورت بماليد. اين كار را چند بار تكرار كنيد تا كك و مك صورت از بين برود. 
21- برگ تازه تمشك را اگر بپزند و روي محل بيماري‌هاي پوستي قرار دهند، بيماري را التيام مي‌دهد. 
22- گوشت پردانه تمشك، داراي خواص توت فرنگي است و ترشي خون را از بين مي‌برد. 
23- تمشك،عرق آور است؛ لذا بهترين زهكش سوراخ‌هاي پوست است.