آنچه ديابتي‌ها بايد بدانند.

دانستني‌ها
آنچه ديابتي‌ها بايد بدانند.
19 تیر -93
اطلاع رسانی

‌ديابتي‌ها و افرادي كه با اين بيماران سر مي‌كنند ضرورت دارد نسبت به برخي نكات در خصوص اين بيماري آگاهي داشته باشند تا بتوانند به موقع در جهت كنترل آن برآيند. "شهريار نوري‌الاصل"، كارشناس و مدرس جمعيت هلال‌احمر در گفت‌وگو با ايسنا، اظهار كرد: بيماري ديابت در پي كم شدن ترشح انسولين از لوزالمعده بروز پيدا مي‌كند. وي اظهار كرد: كم شدن انسولين و يا كاسته شدن اثر آن بر جذب قند خون موجب مي‌شود تا قند نتواند به سلول‌ها ورود پيدا كرده و در خون باقي بماند كه به دنبال آن قند خون افزايش مي‌يابد.
اين كارشناس و مدرس امداد و نجات هلال‌احمر استان كرمانشاه خاطرنشان كرد: گلوكز (يا همان قند) مهم‌ترين سوخت سلول‌ها بوده و چنانچه به سلول نرسد، سلول در مرحله نخست مجبور است نياز خود را از چربي‌ها تامين كند و در صورت ادامه اين روند مجبور به استفاده از پروتئين‌ها خواهد شد كه اين امر مواد سمي در بدن توليد كرده و زمينه به اغماء رفتن بيمار را فراهم مي‌كند.
نوري‌الاصل با اشاره به وجود دو نوع ديابت اظهار كرد: ديابت نوع يك به طور معمول در افراد كم سن و سال و جوان ديده مي‌شود كه وابسته به انسولين است، ديابت نوع دو ديابت بزرگسالان و غير وابسته به انسولين است.
وي استشمام بوي استون يا ميوه از دهان بيمار را مهم‌ترين نشانه ديابت عنوان كرد و افزود: تكرر ادرار، تشنگي مفرط، پوست برافروخته و تنفس سنگين از جمله ديگر علائم اين بيماري هستند.
نوري‌الاصل اظهار كرد: همچنين در مواردي كه قند خون روند افزايشي داشته باشد تهوع، سرگيجه و در نهايت بيهوشي يا اغماء در بيمار بروز پيدا خواهد كرد.
وي خاطرنشان كرد:
درصورتي كه بيماران ديابتي رژيم غذايي مناسب را رعايت نكنند امكان افت قند در آنها نيز وجود دارد كه اين افت قند خود را با علائمي مانند عدم تعادل، تلو تلو خوردن، عصبانيت، بدخلقي، رنگ پريدگي، گيجي، گرسنگي، تعريق فروان، لرزش و در موارد شديد بيهوشي نشان مي‌دهد.
اين كارشناس و مدرس امداد و نجات هلال احمر استان كرمانشاه اظهار كرد: در مواجه با بيماراني كه آگاهي نسبت به بالا يا پايين بودن قند خون آنها نداريم چنانچه فرد هوشيار باشد مي‌توانيم غذا و يا نوشيدني شيرين به او بدهيم و 15 دقيقه صبر كنيم. وي اظهار كرد: چنانچه قند خون پايين باشد حال بيمار بهبود پيدا مي‌كند، اما چنانچه قند بالا باشد تغييري در حال بيمار ايجاد نمي‌شود و بهتر است در اينگونه موارد سريعا بيمار را به مراكز درماني انتقال داد.
نوري‌الاصل پايين رفتن خون را بسيار خطرناك‌تر از بالا رفتن آن دانست و اظهار كرد:
در موارد كاهش شديد قند خون احتمال به كما رفتن بيمار بسيار محتمل است.
وي از بيماران ديابتي خواست تا به دستورات و داروهاي تجويزي پزشك در خصوص كنترل ديابت توجه كرده و به منظور كنترل بهتر آن از نان‌هاي سفيد و باگت كه قند خون را به سرعت بالا مي‌برد، استفاده نكنند. اين كارشناس و مدرس امداد و نجات هلال‌احمر استان كرمانشاه بهترين نان مصرفي براي اين بيماران را سنگك و بربري كه حاوي مقادير بالاي سبوس هستند دانست و اظهار كرد: استفاده از عرقيات سنتي مانند عرق گزنه، شنبليله و گردو نيز در كنترل قند اين بيماران بسيار موثر است.